Sinds ik getrouwd ben met mijn Marokkaanse man heb ik te maken met een grote familie. Hij komt uit een gezin van 5 kinderen. Super gezellig maar wel erg druk. Inmiddels zijn alle broers en zussen in de 40 en hebben ze allemaal minimaal 3 kinderen. De oudste, een jongen, is 18 jaar en komt regelmatig bij ons over de vloer. Het voelt inmiddels als ons vierde kind.

Generatiekloof

De oudste zoon van de oudste zus van mijn man komt regelmatig bij ons over de vloer. Hij is 18 jaar en heeft net zijn mavo diploma behaald. Iets waar wij heel erg trots op zijn als oom en tante. Hij heeft dit helemaal zonder hulp behaald. Vanuit huis krijgt hij niet de juiste begeleiding die hij in deze tijd nodig heeft. Zijn ouders spreken goed Nederlands maar begrijpen niet alles. Ze hebben 4 kinderen en dus is het altijd een grote gezellige chaos bij hem thuis. Mede dankzij de drukte thuis heeft hij niet een rustige plek om te studeren of zich terug te trekken. Het is dan ook enorm knap dat hij zelf zijn mavo diploma heeft behaald zonder enige hulp van anderen.

Bij ons thuis hangt een ontspannen, relaxte sfeer. Je kan en mag alles vertellen. Sterker nog, dit stimuleren wij juist. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze kinderen alles kunnen en mogen vertellen. In de Marokkaanse cultuur is dit soms wel anders. Daar zijn bepaalde dingen nog een taboe. Soms merk ik die enorme generatiekloof tussen de broers en zussen van mijn man en mijn man zelf.

De jeugd van tegenwoordig

Doordat er bij ons thuis een ontspannen en relaxte sfeer hangt is het neefje van mijn man graag bij ons thuis. Hij komt vaak in het weekend bij ons chillen. Letterlijk chillen want hij hangt op de bank met zijn telefoon en praat gezellig met ons mee. Wij hebben zelf 3 kleine kinderen onder de 6 jaar en spelen met hun oudere neef vinden ze geweldig. Het voelt als een grote broer. De Marokkaanse cultuur wordt bij ons thuis gecombineerd met de Nederlandse cultuur en daarom heerst er een gemixt ontspannen sfeer. Hiermee bedoel ik het nuchtere van de Nederlandse cultuur (alles kan en alles mag gezegd worden) gecombineerd met het saamhorige van de Marokkaanse cultuur. Samen zorgt dit ervoor dat het altijd gezellig is. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het neefje is tegenwoordig erg bezig met zijn uiterlijk. Logisch want hij is 18 jaar en houdt zich voornamelijk bezig met meisjes en uitgaan. Online koopt hij veel sneakers van Nubikk. Zo heeft hij laatst super coole nubikk heren sneakers gekocht met panter print. Hij showt regelmatig zijn nieuwe kledingoutfits bij ons en vraagt dan onze mening. In zijn Nike trainingspak en hippe sneakers probeert hij zo de meisjes te versieren. Als je die verhalen allemaal hoort, lig je helemaal in een deuk van het lachen. De jeugd van tegenwoordig.