Volwassen worden is nog best een klus. Je moet aan steeds meer dingen denken, en zeker dingen die je helemaal niet geleerd bent op de middelbare school. Dus, nu ben je begin 20, en vraag je je af: hoe werkt belasting precies? Hoe ga ik eigenlijk stemmen? En, een van de grotere vragen: wat is een hypotheek? Heb ik er een nodig, en hoe sluit ik er een af? Wees gerust, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet!

Het leenstelsel

Om dingen als hypotheekrente 20 jaar vast en websites als hypotheekrente.nl goed te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe leningen werken. Een hypotheek is namelijk een soort lening. Een lening is een geldbedrag dat door een partij, genaamd de schuldeiser (dit is meestal een bank), verstrekt wordt aan iemand die het nodig heeft, genaamd de schuldenaar. Dit wordt ook wel een leenovereenkomst genoemd. Er wordt meestal een tijdsperiode afgesproken waarbinnen de schuldenaar de lening terug moet betalen, met rente. Dit is een extra bedrag wat je aan de schuldeiser betaald omdat zij jou de lening hebben gegeven. Dit bedrag is een bepaald percentage van het totaal geleende bedrag. De meeste leningen kan je in een keer aflossen, maar ook in termijnen, meestal per maand.

Hypothecaire lening

Nu je een beetje weet hoe een algemene leenovereenkomst werkt, kunnen we kijken naar de hypothecaire lening, oftewel de hypotheek. Dit is een leningsovereenkomst als ieder ander, maar hierbij geeft de schuldenaar de schuldeiser een onderpand in de vorm van een registergoed; meestal onroerend goed. Denk aan een bedrijfsgebouw, of een huis. Een onderpand is een zekerheid voor de schuldeiser. Als de schuldenaar zijn/haar/hun lening niet kan afbetalen, krijgt de schuldeiser het onderpand zodat er alsnog geen geld verloren gaat. De meeste mensen sluiten een hypotheek af als ze een huis gaan kopen. Dit is namelijk, voor het merendeel van Nederland, teveel geld om in een keer op tafel te kunnen leggen. Hierom sluiten ze een lening af bij de bank, met hun huis als onderpand. Deze lening wordt over een periode van jaren afbetaald, elke maand een beetje. Met rente, uiteraard.

Dus, nu snap je hopelijk een beetje hoe dit specifieke stukje van het leenstelsel werkt en schrik je niet meer van het woord ‘hypotheek’ als je het voorbij ziet komen. Het kan allemaal nogal ingewikkeld en intimiderend overkomen, maar als je het eenmaal snapt is het niet zo lastig meer. Vraag om hulp, denk goed na, en je komt er wel. Succes!