Wanneer we denken aan gehoorverlies dan denken we voornamelijk aan oudere mensen. Het is een kwaal die toch vooral oudere mensen overkomt toch? Dit is niet persé waar. De betreurenswaardige realiteit is namelijk dat gehoorproblemen steeds meer voor lijken te komen bij de jongere generatie. Wanneer je nog in je twintiger jaren bent is he natuurlijk ontzettend schrikken als je plotseling merkt dat je niet zo goed hoort. Daarom is het belangrijk om je gehoor goed te beschermen. In dit artikel bespreken we hoe je gehoorproblemen kunt voorkomen als je jong bent en wat je te doen staat als je er toch last van krijgt.

Luide muziek

De wereld wordt sowieso luider lijkt het. Maar wanneer we het hebben over gehoorverlies bij jonge mensen is het voornamelijk door het overmatig luisteren naar luide muziek. Dit gebeurt zowel wanneer jongeren luisteren over hun eigen koptelefoons en als ze naar luide concerten of clubs gaan. Gehoorschade oplopen in een van deze omgevingen gebeurt heel snel, een keer gaan kan al zorgen voor gehoorschade. De meeste mensen hebben weleens een piep in de oren nadat ze uit zijn gegaan. Dit betekent dat je al gehoorschade hebt opgelopen. En alhoewel deze piep meestal na een tijdje weer weggaat, als het te vaak gebeurd kan het een permanente piep zijn.

Permanent

De meeste onderdelen van ons lichaam hebben veel mogelijkheden om te herstellen en weer beter te worden. Zelfs rokers kunnen als ze stoppen weer veel gezondere longen krijgen op den duur. Maar gehoorschade is permanent. Als het eenmaal gebeurd is, is er niks meer aan te doen. Daarom is het ontzettend belangrijk voor mensen jong en oud om zich te beschermen tegen gehoorschade.

 

Bescherming

Het is dus vanzelfsprekend zeer belangrijk dat je je oren beschermd. De meest effectieve manier om dit te doen is gehoordopjes dragen wanneer je uitgaat of naar andere luide omgevingen gaat. Daarnaast is het een goed idee om nooit het volume voluit te zetten wanneer je naar muziek luistert met koptelefoons of oordopjes.

Toch gehoorschade?

Als je als jong persoon toch merkt dat je gehoorschade oploopt is de eerste stap zorgen dat het niet erger wordt en je oren beter beschermen. Tegen de piep in je oren is niet zoveel te doen maar je zult eraan wennen tot op een punt dat je het niet meer opmerkt. Als je minder goed hoort kun je een hoortoestel kopen. Er zijn tegenwoordig goede hoortoestellen die amper opvallen.