Wanneer een mens zich in een nieuwe situatie of omgeving bevindt, dan leert hij/zij nieuwe dingen over zichzelf. Dat geldt eigenlijk ook voor samenlevingen. Nu we middenin de coronacrisis zitten, valt het op dat we wellicht een andere visie moeten aanleren over bepaalde zaken. Zo is thuiswerken voor een zeer groot deel van Nederland prima te doen. Daarnaast worden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat de cruciale beroepen wel wat meer waardering mogen krijgen. Verder is veiligheid (persoonlijk, als bedrijf en als land) een aspect waar velen van ons over nadenken. Dat was dan ook voor mij de aanleiding om deze blog vandaag te schrijven. Vandaag geef ik tips waarmee je zeker weet dat je veilig aan het werk bent in het magazijn!

1. De juiste logistieke hulpmiddelen inzetten

Ten eerste is het belangrijk dat je alle correcte tools tot je beschikking hebt. Dat loopt uiteen van rolcontainers tot aan steekwagens. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat jouw veiligheid is gecomprimeerd. Stel, in het magazijn worden met enige regelmaat gevaarlijke vloeistoffen opgeslagen. Wist je dat deze vloeistoffen op een specifieke manier in opslag horen te staan? Het product hoor je te plaatsen op een lekbak met een bepaalde opvangcapaciteit. Staat het product opgeborgen op iets anders of is de capaciteit te klein? Dan is er sprake van een onveilige situatie. Dus controleer goed of alles op orde is wat betreft de logistieke hulpmiddelen. Een degelijke steekkar kan bijvoorbeeld al voorkomen dat iemand zich vertilt.

2. Degelijke werkkleding

Ten tweede is het belangrijk dat je de juiste werkkleding draagt tijdens de werkuren. Wanneer je met zwaar materiaal werkt in het magazijn of op de werkvloer, dan zijn werkschoenen met verstevigde neuzen echt een must. Uiteraard is het niet alleen belangrijk dat je de juiste werkkleding hebt. Vervolgens moet die kleding ook nog wel in goede staat zijn. Zo zou je eigenlijk elk jaar een nieuw paar werkschoenen moeten aanschaffen. Wanneer het namelijk versleten is, dan is de veiligheid die het biedt een stuk minder.

3. De nodige afstand houden

Vanwege de coronamaatregelen moet je daarnaast wel de nodige afstand houden. Hierdoor zijn sommige werkzaamheden niet of heel lastig uit te voeren. Wees daarin verstandig en denk aan de veiligheid. Zorgt 1,5 meter afstand ervoor dat je niet veilig iets kunt doen? Doe het dan niet. Denk namelijk eerst aan jouw eigen veiligheid. Is er een manier om het anders op te lossen? Voer het dan op die manier uit. Het klinkt misschien onhandig, maar we moeten toch nog echt even die afgesproken afstand van elkaar houden – ook op de werkvloer en in het magazijn.