Menig ondernemer is op zoek naar manieren om te besparen op de maandelijkse zakelijke kosten. Wist je dat je zakelijke energierekening een van de hoogste kostenposten per maand is? Niet zo gek dus dat MKB’ers daar wat aan willen doen. In hun zoektocht naar goedkopere energie komen ze vaak verschillende mogelijkheden tegen. Een van die opties is het deelnemen aan een MKB energiecollectief om op die manier minder te betalen aan zakelijke energie. Hoewel zo’n energiecollectief in eerste instantie aantrekkelijk lijkt, zijn er toch wat haken en ogen waar je op moet letten. Sterker nog: zo’n MKB energiecollectief is niet de beste keuze wanneer je gegarandeerd minder wilt betalen voor je zakelijke energie. In dit artikel lees je waarom.

Eerst geld betalen, dan pas meedoen met collectief

Een van de nadelen van een MKB energiecollectief is bijvoorbeeld dat je niet zomaar mee mag doen. Je moet een soort entreegeld betalen voordat je kunt profiteren van eventueel lage entreeprijzen. Hierbij gaat het niet om een paar euro; meestal zijn de kosten om mee te doen aan een MKB energiecollectief hoog. Dat is zonde want hiermee gaat een groot deel van de kosten die je zou besparen op zakelijke energie verloren. Ook voelt het wel een beetje gek om eerst te moeten betalen en daarna pas te genieten van eventuele kortingen. Je kunt beter beginnen met mkb energie vergelijken wanneer je gegarandeerd korting wilt scoren op je zakelijke energierekening. Doe je dit helemaal zelf of met behulp van een zakelijke energievergelijker dan is dit ook nog eens volledig gratis. Logisch dat je in dit geval niet kiest voor een duur MKB energiecollectief.

Nooit MKB energie op maat in collectief

Wat ook opvallend is, is dat je bij een MKB energiecollectief nooit profiteert van energie op maat. Dat komt omdat je samen met andere ondernemers als een grote groep zakelijke energie afneemt. Deze vorm van energie is voor iedere ondernemer hetzelfde: één pakket voor één prijs. Best gek, want iedere ondernemer heeft een andere behoefte aan energie. Dit betekent dat je in verhouding veel meer zou kunnen betalen dan bijvoorbeeld je buurman die ook meedoet maar wel veel energie verbruikt. Voor grootverbruikers kan het op die manier juist positief uitpakken, omdat ze misschien minder zouden hoeven te betalen. Voor de meeste ondernemers geldt echter dat zij in verhouding fors betalen voor een energiepakket dat niet eens op maat is. Je betaalt toch liever minder voor zakelijke energie die helemaal bij de behoefte van je bedrijf past? 

Geen compleet aanbod van energiedeals

Tot slot is het goed om te weten dat je in een MKB energiecollectief nooit het complete aanbod van de energiemarkt te zien krijgt. Niet iedere energieleverancier doet mee met dit soort collectieven, waardoor je nooit 100% zeker weet of je wel écht de meest goedkope deal te pakken hebt. Natuurlijk adverteren collectieven voor energie met berichten dat ze de goedkoopste zijn en dat je er veel geld kunt besparen, maar hoe kan dat terwijl niet eens ieder energiebedrijf deelneemt aan dit soort acties? Ook hierbij geldt: ga aan de slag met een zakelijke energievergelijker voor een betere deal. Zo’n vergelijker vind je onder andere op Energie-Zakelijk.nl waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Bij dit soort tools wordt wél het aanbod van alle energieleveranciers meegerekend. Nadat je je gegevens en eventuele wensen hebt ingevuld, krijg je een overzicht met energiedeals. Uit dat overzicht kies je het energiecontract dat het beste bij jouw bedrijf past, zonder dat je daar extra geld voor hoeft te betalen en met een energiecontract op maat.