Hipsters: een veel gebruikte term, maar vaak is het lastig te duiden wat er precies mee bedoeld wordt. Er is ook wat onenigheid over. Volgens de urbandictionary gaat het om een subcultuur die vanaf de jaren 90 en in begin 2000 terug refereerde naar jaren 20 en 30 jazz muzikanten. In deze blog vertel ik over mijn opvatting en hoe je een hipster herkent.

Zelf zou ik het eerder beschrijven als de jeugd die graag niet als de rest wil zijn. Creativiteit, kunst en muziek zijn belangrijke elementen uit hun leven en komt terug in de manier waarop hipsters zich kleden. Hipsters zijn op zoek naar manieren om zich te onderscheiden van de rest van de mensen. En paradoxaal genoeg zijn ze daarin vaak heel gelijk gekleed. Een typische hipster betekent voor mij.

Genderless

Vrouwelijke hipsters zullen zich regelmatig kleden in (te grote) heren truien, zodat hun vormen eigenlijk juist niet uitkomen. Want geslacht is niet echt van belang. Ook in grotere ketens pakken deze trend op. Je ziet tegenwoordig veel meer unisex kledingmerken aan te bieden.

Tweedehands

Het leuke aan tweedehands kleding, naast het feit dat het vaak een stuk goedkoper en duurzamer is dan nieuwe kleding, is dat je vaak iets unieks vindt. En daar gaat het natuurlijk om: jezelf anders kleden dan anderen. Ook dit is echter door de mainstream opgepakt. Als je voorheen zei dat je kleding uit de kringloop kwam werd je als 'arme sloeber' beschouwd. Nu puilen winkelstraten uit van vintage kleding winkeltjes. Zodra er het woord vintage voor staat is iets populair. Ook de vintage kilo sales zijn populair, waarbij kleding in kilo prijs wordt verkocht.

Denim

Evenals zwarte of witte kleding, kan je denim overal mee combineren. Het spijkerstofje is neutraal, en zal dan ook in allerlei verschijningen vertegenwoordigt zijn in de kledingkast van een hipster. Het populairst blijven natuurlijk de stoere Levi jeans, tuinbroeken of een -oversized- spijkerjasje. Maar ook tassen gemaakt van rest-denim, spijkerjurkjes en rokken zijn geliefd. Het dragen van denim op denim – waarbij de stoffen vaak net een andere tint hebben- was jaren lang uit den boze. Maar nu geldt: hoe meer denim hoe beter.

Hoeden

Hoeden, petten of bandana's: hipsters dragen graag een hoofddeksel. Het liefst in een felle kleur of met een kekke print. En ook hier geldt: het liefst tweedehands, iets wat generiek lijkt maar toch uniek is.

Het spanningsveld tussen 'erbij horen' en 'jezelf afscheiden' van de rest blijft lastig te omvatten, maar is zeker interessant om waar te nemen.